First edition. Fortune teller is one of the oldest professions in the world, regardless if you’re a believer or not we collected the thoughts of some brilliant minds that historically has succeeded to pinpoint next year’s bestseller.

 

skynda långsamt

Stilsamt

Eva Jonsson har gått vägen från secondhandfynd till en kreativ lek med naturen. I snart ett decennium har hon drivit Stilsamt, det började som en secondhandbutik men blev snart en plattform för ett eget utryck. Vi har frågat Eva om var inspirationen och kreativiteten kommer ifrån.

naturen

För mig är naturen är så otroligt viktig för återhämtning. Jag kan lätt känna mig trött av för mycket intryck och då har alltid skogen varit en given plats för mig att gå till. Naturen är så himla förlåtande på något sätt. Och inte betingad med vardagliga krav och där råder inga normer, och prestationer hör inte hemma där . För mig liknar det en frihetskänsla. Att bara få vara jag, om jag ska dra det till sin spets. Det känns också som att jag tillåter mig själv vara friare i tanken när jag är ute i naturen. Det tror jag beror på barndomens alla äventyr i skogen intill huset jag växte upp. Det är härligt att kunna ta tillbaka den känslan och på så sätt förbli ett barn. Jag vill aldrig sluta vara nyfiken. Jag finner det också stärkande att tänka på naturens cykel, hur den alltid återhämtar sig ( om inte människan förhindrar det såklart). Det har jag funnit trösterikt att tänka på.

inspiration

Jag lägger märke till färg och form vart jag än går. Jag finner mest färginspiration när jag tittar på slitna husfasader. Det är något med de olika lagren som träder fram, och historien de innehåller som tilltalar mig. De syns inte alltid med finns där.  Sen brukar jag alltid ta hänsyn till blommornas naturliga form och fallenhet. Alla blommor och växter har ju sitt eget uttryck. Vissa är mer spretiga, några tar större plats, andra är mer subtila. De kan ofta få spegla mitt humör. 

Jag har alltid haft återbrukstänket med mig, inte bara när jag sålde second handvaror. Det har fungerat som ett inspirationsdriv för mig. Att jobba med det jag har och att se till att något kan användas på flera olika sätt. Som att blommorna som stått i vas på bordet ett par veckor sedan kan få bli en blomkreation på huvudet som sedan resulterar i ett foto. Jag gillar tanken kring de många olika meningarna ett objekt kan få ha. 

kreativitet

Det innebär många olika saker, men kanske främst att fantisera. För mig är det inte alltid nödvändigt att fullfölja en idé jag har. Det viktigaste för mig är att inte tappa tänket eller fantasin. Självklart finns det en otrolig tillfredställelse i hela processen att göra något konkret av en idé också. Jag uppskattar varje gång det sker. Jag uppskattar lika mycket de kreativa tankegångarna som bara får finnas i mitt huvud och det är okej att de stannar där. Sen tycker jag inte att det spelar inte så stor roll vad jag gör, en lek med ord i tanken eller ett blombinderi, bara jag gör. Det hör ihop med att vara lyhörd inför mina behov tänker jag. Att lyssna på min egen röst och att göra saker för mig själv, för att jag vill det. Självrespekt skulle en kunna säga.

PASS IT ON

Ett säkert kort såhär års är ju att fylla fickorna med ekollon och sedan sätta dem i små vaser. Snart har du en miniskog. Jag brukar plocka med mig lite vass hem, tycker det är himla dekorativt. Ta tillvara på äpplena som fortfarande finns kvar. Sylta, torka, baka. Bind kransar. Torka dina snittblommor.

En annan sak som för mig personligen kan göra ganska mycket med humöret är att öppna fönstren. Närsomhelst på dagen. Lyssna på fågelsången, vinden i träden, regnet eller blåsten, och känn dofterna.

Sign Up!

Registrera dig kostnadsfritt nedan genom att fylla i formuläret så skickar vi inloggningsuppgifter till e-postadressen du angett. Observera att du måste vara ett företag och ha tillgång till organisationsnummer.

For international customers, please be patient – we will be launching globally during 2022!

Sign in

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.